Handicapsystemet

 

Golfhandicap

Januar 2021 skiftede Danmark til et nyt handicapsystem. Det er et fælles system for hele verden og kaldes internationalt for World Handicap System. I Danmark kalder vi det blot for ”Handicapsystemet”.

Den enkle besked til alle golfspillere er:

Spil dine golfrunder, aflever/indtast alle dine scorekort (helst samme dag). Du behøver kun at skrive antal slag på hvert hul. Hvis du spiller stableford kan du sætte en streg, hvis du får 0 point.

Så let er det, og mere behøver du ikke gøre!!!

GolfBox justerer din handicapscore. GolfBox udregner dit handicapresultat. GolfBox beregner dit handicap!

Men hvis du er interesseret i flere detaljer om systemet, kan du læse videre (eller evt. gå ind på DGU’s vejledning, der er meget mere udførlig:

Vejledning og Overblik - Nye handicapregler 2. udgave - Dansk Golf Union.pdf
).

Fakta om det nye system:

1: Handicappet er et gennemsnitssystem. Det giver et meget bedre billede af den generelle spillestyrke. Handicappet er gennemsnittet (med én decimal) af de 8 bedste af de 20 seneste scores. Beskrives længere nede i denne skrivelse.

2: Ved færre end 20 scores bruges et mindre antal scores til at beregne gennemsnittet. Se evt. tabel i ”Vejledningen”.

3: I et system med løbende 20 scores påvirkes gennemsnittet af:

        a) Den nye score,

        b) Den score der forsvinder (nr. 21).

Enhver ny score kan derfor føre til et højere eller lavere Handicap, uanset om der er spillet over eller under handicap. Det er som sagt et gennemsnit af de bedste scores, og det kan skifte, hvilke scorer der er de bedste uanset rundens resultat.

4: Handicappet kan gå fra et ”plus-handicap” (elitespillere) til Handicap 54 (tidligere var dette højere). Alle nye golfere starter med dette. Det bliver dog muligt, at registrere højere handicapscore for begyndere.

5: Handicapgrænserne forsvinder: Der er de samme regler for alle golfspillere. Hvis du var under 36 i handicap, kunne du ikke i det gamle system blive tilbage reguleret til et dårligere hcp. end 36. Det kan man nu.

6: Alle kan/skal indberette private runder.

    a) Alle kan/skal indberette 9-hullers runder og runder derover.

    b) Alle tællende turneringsrunder skal indberettes.

    c) Det er som noget nyt også muligt at indlevere scores for runder fra mellem 10 og 17 huller

I modsætning til det gamle handicapsystem kan spillere med en gyldig begrundelse, såsom dårligt vejr, eller manglende lys, også spille og aflevere runder på mellem 10 og 17 huller.

Spiller du 9-13 huller, skal ”Din Par” eller 2 stableford point skrives på scorekortet på de resterende huller, undtagen på det ”første ikke spillede hul”, hvor du skriver ”Din bogey” (ét ekstra slag) eller kun 1 Stableford point. Spiller du 14-17-hullers runder skriver du ”Din Par” eller 2 Stableford point på alle de resterende huller.

Det er IKKE tilladt at undlade at spille de sidste huller på en golfbane for at undgå at skulle indlevere en høj eller lav score. Heller ikke at springe huller over på runden.

7:Tællende runder kan være fra Stableford, Slagspil og Maksimum Score.

     a)  Tællende runder skal ikke forud registreres – der skal bare ”spilles og afleveres”! Ingen                  begrænsning af hvor mange tællende runder man spiller. Ingen ”EDS” – du skal ikke på       
          forhånd tilkendegive, at du spiller en tællende runde.

      b) Scores indberettes hul for hul, uanset om det er Stableford, Netto Slagspil eller
          Maksimum Score.

8: Med et Handicap kan der, som tidligere udregnes et Spillehandicap (antal handicapslag) på enhver bane, afhængigt af banens sværhedsgrad (Course Rating og Slope (se vejledningen)).

9: Nu kan man også indberette scorer på GolfBox fra udenlandske baner, men man skal kende Course Rating og Slope for disse baner.

10: Scores bør indberettes samme dag, som de spilles, da det har betydning for beregning af PCC (spilleforhold).
Hvis vejr og/eller bane gør at forholdende er væsentligt ændret, kan scoren blive reguleret lidt op eller ned: Handicapresultatet for alle spillere på den dag kan reguleres med: -1, 0, 1, 2 eller 3 slag. F.eks. +2 betyder at banen har spillet 2 slag sværere, og disse skal således trækkes fra Handicapresultatet. Foregår automatisk i GolfBox.

11: Scorearkiv, aktuelt Handicap og handicapudvikling fremgår af spillerens online profil på GolfBox.

12: Der er begrænsning på hvor meget dårligere Handicap kan blive = ”Cap”. Se nedenfor. Dit handicap kan højst blive 5 point dårligere på 1 år.

Hvordan beregnes et handicap?

Handicapscoren er et nyt begreb, som ligger til grund for handicapberegningen. For en runde er det det faktiske antal slag, der bruges pr. hul. Dog er det begrænset til maximalt ”din dobbelt bogey” (se scorekort) for de enkelte huller.

Et eksempel kan være: en spiller laver en 10’er på et par 5 hul, hvor han/hun ikke har nogle ekstraslag. Efter det nye system registreres spilleren, når det gælder handicapscoren kun for 7 slag (dobbelt bogey). I slagspilsrunden tæller alle 10 slag med (men ikke i handicap beregningen).

Rundens Handicapresultat er det Handicap, spilleren har spillet til på dagen, udregnet fra spillerens Handicapscore i forhold til banens sværhedsgrad og forholdene på dagen (PCC) og eventuelt andre justeringer. Det svarer faktisk til måden, hvordan stableford scorerne beregnes.

Det er gennemsnittet af de 8 bedste handicapresultater fra de sidste 20 golfrunder, du har spillet, der er dit handicap.

Begrænsning på stigning i Handicap – Cap

Det forudsættes, at en golfspiller har en underliggende spillestyrke, som på den korte bane (et år) ikke ændrer sig markant. Et pludseligt formdyk med mange dårlige scores bør således ikke resultere i et markant højere Handicap. Der er ikke begrænsning på, hvor lavt det kan blive!

Et Handicap bør derfor ikke stige markant fra et grundniveau, der defineres som det Laveste Handicap (LH), spilleren har fået udregnet inden for 365 dage (fra seneste scorekort), og Handicappet er således altid forankret til dette Laveste Handicap. Denne cap (begrænsning på stigning), som er for spillere med minimum 20 scores, kommer i to trin: LH+3 (soft cap) og LH+5 (hard cap):

Soft cap (LH+3): Hvis et nyt Handicap beregnes til at være mere end soft cap (LH+3), skal den del, der ligger over, have fratrukket halvdelen.

Hard cap (LH+5): Et nyt Handicap kan maksimalt stige til hard cap, som er 5 over LH. Hvis Handicappet selv efter soft cap er over hard cap, skal Handicappet begrænses hertil.

Et eksempel: En spiller har indenfor det seneste år haft et Laveste Handicap på 20,0, (og dermed en soft cap på 23,0). Spilleren spiller i en periode langt fra sit Handicap og afleverer mange høje Handicapresultater. Efter seneste runde resulterer gennemsnittet af de 8 bedste i et Handicap på 26,0. MEN, da 26,0 er mere end soft cap på 23,0, skal andelen der ligger over soft cap (26,0-23,0=3,0), reduceres med halvdelen (3,0/2=1,5). Stigningen i Handicappet reduceres herefter med 1,5 og Handicappet stiger kun til 24,5 i stedet for 26,0. Spilleren fortsætter desværre med at spille langt under sit grundniveau og gennemsnittet af de 8 bedste Handicapresultater er nu 28,0. MEN da 28,0 resulterer i et Handicap, der efter soft cap er er 25,5 begrænses stigningen til hard cap på 25,0. Spillerens Handicap kan nu ikke stige yderligere før det Laveste Handicap ændrer sig, og det vil det gøre i takt med, at tiden går, og det er mere end et år siden, spilleren havde et Handicap på 20,0.

Klubbens Handicapkomité har en central rolle for succesfuld administration af en spillers Handicap og er udstyret med værktøjer til at gribe ind, når det beregnede Handicap ikke længere giver et retvisende billede af spillerens spillestyrke. Det kan f.eks. gælde ved sygdom, men også situationer hvor en spiller, spiller meget bedre end sit handicap.

Februar 2021, Tom Simonsen

 

Copyright © Copenhagen Golf Center | Cookiepolitik